duminică, 5 octombrie 2008

Parkour

Parkour (prescurtat PK) este o disciplină care te ajută să treci peste orice obstacol prin găsirea celui mai eficient şi mai rapid mod de a ajunge din punctul A în punctul B folosind doar mijloacele propriului corp.
Practicanţii acestei discipline se numesc traceur-i. Antrenamentul acestora include elemente din spaţiul cotidian (artificial sau natural) cum ar fi balustrade, copaci, clădiri etc. Ei consideră acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrângerile impuse de alte sporturi standardizate cât şi unul de depăşire a limitărilor autoinduse.
*Freerunning este termenul folosit de Sebastien Foucan în documentarul Jump London pentru a se referi la parkour, termen care a ajuns ulterior să descrie un sport bazat pe acrobaţii, diferit de disciplina originala Le Parkour.
Parkour este o disciplină fizică inspirată de mişcarea corpului omenesc. Se concentrează pe mişcarea eficientă, neîntreruptă înainte, peste, pe sub, în jurul şi prin obstacole (atât naturale cât şi artificiale) într-un anume mediu înconjurător. Astfel de mişcare poate apărea sub formă de fugă, sărituri, căţărări şi tehnici mai complexe. Scopul parkour-ului este ca practicantul să-şi adapteze mişcarea la orice obstacol din calea sa.
Unii oameni găsesc multe similarităţi între parkour şi cascadoriile şi tehnicile celebrului actor şi practicant de arte marţiale Jackie Chan. Totuşi, alţii privesc parkour-ul ca pe o artă asemănătoare dansului: o formă de a materializa mişcarea corpului omenesc în cea mai frumoasă formă a sa. Parkour este adesea legat de ideea de libertate, în forma abilităţii de a depăşi aspecte din preajma ta care tind să limiteze, de exemplu balustrade, grilaje, rampe, scări sau pereţi, cuprizând libertatea la un nivel non-fizic deasemenea.

Istorie
Antrenamentul este inspirat din "L'éducation Physique Virile Et Morale Par La Méthode Naturelle" (metoda naturală de educaţie fizică şi morală) cunoscută şi sub denumirea de Hebertisme, concepută de Georges Hébert (1875-1957), fost ofiţer naval care în călătoriile sale în Africa a fost uimit de abilităţile fizice ale populaţiei indigene: „Corpurile lor erau splendide, flexibile, sprintene, agile, rezistente şi cu toate astea nu aveau un alt antrenor în gimnastică decât viaţa lor în natură.“ G. Hébert
Această metodă naturală consta original în construirea unor trasee cu obstacole, parcours du combattant, în care, pe lângă mişcările specifice parkour de astăzi, se regăseau şi probe de înot, de ridicare de obiecte grele, de aruncare a unor obiecte, cvadrupedie şi de luptă corp la corp cu un partener. Spre deosebire de parkour, în "metoda naturala", toate exerciţiile sunt executate fără încălţăminte iar scopul metodei este acela de a crea indivizi puternici atât fizic cât şi psihic, moral: "etre fort pour etre utile" (puternic ca să ajuţi) şi "etre et durer" (este şi durează) fiind motto-urile practicanţilor. Acest gen de trasee inspirate din metoda naturală se regăsesc şi astăzi în incintele militare din toată lumea.
Cel care a preluat şi a adaptat metoda naturală a fost David Belle (n. 29 aprilie 1973), inspirat de tatăl său, Raymond Belle (1939 - 1999), fost militar în Vietnam recunoscut pentru faptele sale de eroism în cadrul "sapeurs-pompiers" - pompierii militari din Paris. David Belle a părăsit şcoala la 15 ani şi s-a dedicat în totalitate dezvoltării artei sale, Le Parkour. Pe acest drum l-au urmat mai multe persoane printre care şi grupul Yamakasi, Jerome Ben Aoues, Sebastien Foucan, Les Tracers ş.a.
În urma popularizării disciplinei, mai ales prin documentarul Jump London, urmat apoi de Jump Britain, diferite ramuri bazate pe latura fizică a parkour au apărut, înclinate mai degrabă spre mişcări spectaculoase. Aceste discipline sunt: 3run, free-running, etc. Altele bazate pe aceleaşi principii au fost aduse în actualitate: yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.

Non-rivalitate
O campanie a fost pornită pe 1 mai 2007 de către portalul Parkour.NET pentru a conserva filozofia parkour împotriva competiţiei sportive şi a rivalităţii.În cuvintele lui Erwan (Hebertiste):

Competiţia împinge oamenii să lupte împotriva altora pentru satisfacţia unei mulţimi şi/sau beneficiul câtorva oameni de afaceri prin impresionare. Parkour e unic şi nu poate fi un sport de competiţie fără a-şi ignoră esenţa altruistă de a se dezvolta. Dacă parkour devine un sport, va fi greu să predai şi să răspândeşti cu seriozitate parkour ca o activitate non-competitivă. Prin aceasta se va răspândi un nou sport care, dacă va fi numit parkour, nu-şi va mai păstra esenţa filozofică.


Terminologie
Traceur : Practicant de parkour. Termenul provine din verbul "tracer" care în limbajul de argou francez înseamnă "a scăpa", a evada sau a ajunge undeva rapid prin fugă sau pe bicicletă sau cu maşina, a te grăbi.
Tehnici de bază în Parkour:
Demi Tour Turn: Folosit pentru plasarea pe cealaltă parte a unui obstacol ca să poţi trece la următorul.
Franchissement Underbar: Saltul printr-un spaţiu îngust cu picioarele în faţă şi ajutat de mâini pentru stabilitate.
Laché: Lacher înseamnă literal a da drumul. Când atârni de un obstacol şi cazi ca să te prinzi de altul.
Passement Salt Speed : Termenul general pentru orice tip de salturi peste obstacole.
Saut de Chat Saltul pisicii Kong: Ne lansăm, punem mâinile pe obstacol, aducem picioarele la piept după care împingem şi cu mâinile - în acest moment picioarele sunt încadrate de mâini şi trec printre ele pentru o aterizare pe cealaltă parte a obstacolului.
Passe Muraille Wall Climb : Trecerea peste ziduri înalte sau obstacole similare.
Planche Ridicare: Să ajungi din atârnat într-o pozitie deasupra obstacolului.
Reverse 360 : Un tip de salt folositor când te afli la un unghi diferit de obstacol sau când eşti foarte aproape de obstacol.
Roulade Rostogolire: Rostogolirea diagonal pe spate folosită pentru transferul de inerţie/energie din salturi.
Saut de Bras Săritură cu braţe Cat Leap : Aterizarea pe un obstacol în atârnat/ghemuit, mâinile apucă marginea şi astfel susţin întreg corpul.
Saut de Détente Săritură în lungime: Saltul dintr-un loc în altul peste o distanţă/lacună.
Saut de Fond Săritură de fond: Un salt undeva jos urmat de obicei de o rostogolire.
Saut de Précision Săritură de precizie: Un salt de pe un obiect pe un altul îngust/mic.
Tic Tac: împingi cu un picior pe un obstacol, de obicei un zid, pentru a putea trece peste alt obstacol.

Niciun comentariu: